2018-11-20

Derome bygger i Kiruna och Malmberget

Derome är en del av flytten av Kiruna och Malmberget. Nu är det klart med ett ramavtal mellan Derome och LKAB som driver samhällsomvandlingen i de två kommunerna.

När två samhällen ska förflyttas berör det alla som lever i närområdet och omkring 10 000 personer kommer att flytta till nya bostäder. Derome har fått uppdraget att vara en del i den omfattande byggnationen. Både genom att bygga flerbostadshus, men även genom att tillhandahålla villor via systerbolaget A-hus.
- Det här är ett speciellt projekt. Vi är såklart stolta och glada över att kunna vara en del i att utveckla bästa möjliga bostadslösningen för alla inblandade, säger Henrik Svahn, affärschef Derome Plusshus. Vi lägger mycket tid och kraft på att utveckla framtidens bostäder i trä, med trivsamma hemmamiljöer för våra slutkunder.

Derome kommer att förse de två orterna med både flerbostadshus och villor i trä.

Effektiv bostadsbyggnation

För att gruvbrytningen ska kunna fortgå som planerat måste förflyttningen av Kiruna och Malmberget genomföras inom rätt tidsram. Det gör Derome till en trygg leverantör, som en stark bostadsbyggare med korta byggtider. Just de korta byggtiderna är viktigt med tanke på klimatet i norr, där vintrarna kan vara långa. Det är volymhustekniken som gör byggtiderna korta, men Derome har även en bra produktbredd.
- Vi kan leverera bostäder för alla behov, säger Henrik Svahn. Det gäller oavsett om du önskar att bygga en villa, radhus, bostadsrätt eller hyresrätt med hög kvalité och design.

Som avtalet är utformat kommer Derome i ett första steg att leverera villor och hyresrätter.
- LKAB är glada över att kunna erbjuda ytterligare en husleverantör i vårt fastighetserbjudande. Vår förhoppning är att så många fastighetsägare som möjligt väljer ersättningshus i samband med flytt från påverkade områden, säger Peter Segerstedt, chef för samhällsomvandlingen i Malmberget, LKAB.

Styrka med en leverantör

I samma ramavtal ingår alltså Deromeägda A-hus, som ska leverera villor till de två orterna.
- Här ser vi styrkan av att ha hela spektrumet av bostäder i samma koncern, säger Johan Axelsson, VD A-hus. För oss är det spännande att vara en del av ett sådant viktigt projekt för samhället. Det känns mycket bra att de som tvingas att flytta, får nya hem från A-hus.

En av Deromes tre volymhusfabriker ligger strax utanför Skellefteå, vilket gör att det geografiska läget är fördelaktigt. Derome arbetar aktivt med hållbart byggande och att hålla nere transporterna är en del. Men att bygga med trä är såklart en stor aspekt i framtidens bostäder.
- Att vi kan erbjuda ett sådant brett sortiment i trä är ganska unikt, säger Petra Eriksson, projektutvecklingschef Derome Plusshus. Vår vision är att bygga framtiden i trä och det känns oerhört givande att få vara med och bygga framtiden för en del av de 10000 människorna som berörs av den här flytten.

Flytten av de två orterna har redan påbörjats och totalt kommer cirka 5000 bostäder, varav 500 villor, att flyttas de närmaste 15 åren. 

Petra Eriksson, projektutvecklingschef Derome Plusshus

Johan_Axelsson_400x250.jpg

Johan Axelsson, VD A-hus