2014-06-04

Första kunden för A-hus Online

Nu står det klart. Svensken är redo att göra sitt livs största köp online. Två veckor efter lansering av Sveriges första husbutik på nätet – A-hus Online – har första familjen designat och beställt sitt nya hus online. Därmed har svensk e-handel tagit ett stort kliv fram och husdrömmen har slagit in.

Redan samma dag som kontrakt skrevs för familjens egendesignade villa, så kunde vännerna ta del av nyheten och ritningen på Instagram under rubriken fetaste shoppingen på nätet någonsin. ”När möjligheten kom att kunna designa själva och köpa huset på nätet så blev vi eld och lågor”, säger Maggan Hagman. ”Vi har tidigare varit i kontakt med flera husleverantörer och visste i princip vad vi ville ha, men med A-hus Online fick vi möjlighet att formge vår unika villa tillsammans i lugn och ro framför datorn - hemma i soffan. Dessutom hade vi hela tiden koll på vad våra materialval kostade och vad slutsumman för huset kommer att bli”.

Susanne Ström, marknadschef på A-hus, upplever att A-hus Online intresserar en helt ny kundgrupp som ser nätet som en naturlig del av köpprocessen även vid större beslut: ”Det är fantastiskt roligt att vi så kort tid efter lanseringen har fått vår första kund genom en för marknaden unik säljkanal. Vi vill vara den småhustillverkare som utvecklar villamarknaden och med A-hus Online möter vi ett helt nytt husköpsbehov. Vi trodde nog inte att det skulle gå så snabbt, men att vara först ut med att kunna erbjuda svensken att köpa hus på nätet innebär att driva ett helt nytt köpbeteende och det verkar svensken vara redo för”.
 
Handelsforskare Malin Sundström på Swedish Institute for Innovative Retailing, Högskolan i Borås, bekräftar svenskens förändrade köpbeteende: ”Vi vet att konsumenter idag väljer inköp på nätet för att det är bekvämt. Svenskens köpbeteende ändras i rasande takt just nu. För några år sedan var det nog en minoritet som trodde att svenskarna var redo att e-handla dyrare saker som tv-apparater och datorer på nätet, men idag gör väldigt många sådana inköp och allt fler konsumenter överväger att e-handla ännu dyrare och mer komplexa produkter online. Vi har helt enkelt vant oss vid att fatta stora köpbeslut framför datorn. Vi samlar in information på ett annat sätt än tidigare och är inte längre lika beroende av mötet med säljaren i butiken. Försäljning av sällanköpsvaror som hemelektronik var den kategori som ökade mest under förra året och det är intressant se att konsumenten nu är redo att genomföra större köp på nätet”.