2014-05-14

One Tonne Life tre år senare: Klimatsmart livsstil möjliggörs genom uppmärksammat pilotprojekt

Tre år efter att ”One Tonne Life” avslutades har det banbrytande pilotprojektet, som initierades av A-hus, Vattenfall och Volvo Cars, inspirerat allt fler att välja produkter som möjliggör en klimatsmart livsstil. En familj som gjort ett aktivt val är familjen Jogensjö, pappa Jon, mamma Tina och sonen Nils, som nu njuter av ett komfortabelt och koldioxidsnålt familjeliv i det hus som var centrum för projektet ”One Tonne Life”.

– Att ta hänsyn till miljön i vardagen har alltid varit en självklarhet för oss. Men vi har ändå blivit positivt överraskade över hur enkelt och bekvämt ett klimatsmart liv är om man kombinerar sitt eget engagemang med den senaste tekniken, säger Tina Jogensjö, till vardags kreativ producent på Unicef.

”One Tonne Life” fick stor medial och publik uppmärksamhet under 2010 och 2011. I projektet skapade A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar tillsammans med sina partners ICA och Siemens ett klimatsmart hushåll för testfamiljen Lindell (pappa Nils, mamma Alicja med barnen Hannah och Jonathan). Under testperioden sänkte Lindells sina utsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år och person till 1,5 ton.
– Vi följde nyfiket ”One Tonne Life” i media. Lindells 80-procentiga sänkning visade att man kan komma väldigt långt med rätt motivation, kunskap och teknik. Vi uppskattar att våra koldioxidutsläpp i dag är ungefär hälften av en svensk genomsnittsfamiljs utsläpp, men utan att pruta på livskvaliteten, säger Tina Jogensjö.

Kärlek vid första ögonkastet
Familjen Jogensjö föll genast för den stilrena arkitekturen, rymden och den ljusa interiören i huset. Den energismarta livsstilen har varit i fokus sedan flyttlasset gick från lägenheten i Stockholms innerstad till den 155 kvadratmeter stora ”One Tonne Life” villan, som tagits fram av A-hus och ritats av Gert Wingårdh.
– Vi kan leva ett helt vanligt förortsliv i villa, med bonusen att det är Sveriges mest klimatsmarta hus, säger Tina.
Vattenfalls webbaserade elmätare ”EnergyWatch” och företagets smarta eluttag, ”Smart Plugs” ger familjen kontroll över sin elförbrukning. Överskottet från husets 95 kvadratmeter stora solcellspaneler på fasad och tak säljs till familjens elleverantör.

– Huset är ju suveränt energisnålt byggt redan från början. Men att kunna mäta sin elförbrukning i realtid ger extra motivation att hitta områden där man kan spara lite till. Vi har till exempel upptäckt att Jon, som är den som annars bruka jaga på mig och Nils, duschar alldeles för länge, säger Tina Jogensjö med ett skratt. Det är tur att vi även har solfångare på garagetaket som ger varmvatten.

Familjeresor med egenproducerad solel
Familjen har fått prova en Volvo V60 Plug-in Hybrid, som laddas hemma på garageuppfarten med Vattenfalls specialdesignade laddcentral. Tina Jogensjö använder elcykel till jobbet på UNICEF i centrala Stockholm, men laddhybriden har gjort det enkelt att hälsa på släkt och vänner på helgerna.
– Att kunna köra en bekväm och rymlig familjebil på egenproducerad solel känns extra coolt. Med en räckvidd på upp till femtio kilometer tar jag mig lätt de fyra milen fram och tillbaka till city utan att dieselmotorn går igång. Att koppla in kabeln i laddboxen hemma är dessutom enklare än att åka in på macken, säger Tina.
– För mig är det en kul utmaning att komma lite längre på eldrift varje gång jag kör bilen. Det gör ju också att körstilen blir lugnare och effektivare, säger Jon.

A-hus – ledande på klimatsmart boende
För initiativtagarna A-hus, Vattenfall och Volvo Cars har erfarenheterna från ”One Tonne Life” bidragit med ny inspiration och motivation i utvecklingen av nya produkter. A-hus är ledande inom utveckling av klimatsmart boende med fokus på design och komfort.
– Våra villor kommer med en standard som är bättre än rådande energikrav, oavsett om de har en modern arkitektur eller ett traditionellt snitt. Med ”One Tonne Life” driver vi utvecklingen av energieffektivt boende ytterligare steg framåt och samtidigt sprider vi kunskap om ett klimatsmart beteende, säger Susanne Ström, Marknadschef för A-hus.

Vattenfall – smarta lösningar för minskade energikostnader
Baserat bland annat på erfarenheterna från One Tonne Life projektet har Vattenfall utvecklat en rad nya produkter och lösningar för ett energismart liv och hållbar livsstil.
– Många hushåll kan idag enkelt minska sina energikostnader och miljöpåverkan avsevärt genom att aktivt övervaka sin elförbrukning, använda mer energieffektiva apparater och ändra vanor och beteenden. När det gäller eldrivna transporter bidrar vi till utvecklingen med enkla laddlösningar både hemma och i den publika infrastrukturen, säger Lars Ejeklint, Energiexpert vid Vattenfall.

Volvo Cars – banbrytande laddhybrid gör succé
Testfamiljen Lindell i ”One Tonne Life” körde elbilen Volvo C30 Electric, vars andra generation utvecklats tillsammans med Siemens, som är företagets långsiktiga partner för elektrifierade bilar. Projektet visade att den som kör en elektrifierad bil kan minska koldioxidutsläppen från sina transporter med 90 procent. Familjen Jogensjös testbil, en Volvo V60 Plug-in Hybrid, som utvecklats tillsammans med Vattenfall, var under 2013 en av Europas bästsäljande laddhybrider. Senare under 2014 kommer även nya Volvo
XC90 att lanseras som en laddhybrid.
– Elektrifierade bilar är ett transportmedel som hör hemma i ett hållbart samhälle. Laddhybridens smarta kombination av en snål förbränningsmotor och en elmotor är vår mest tekniskt avancerade drivlina någonsin. Den tar oss närmare målet att erbjuda helt utsläppsfri körning i framtiden, säger Peter Mertens, Senior Vice President, Research and Development vid Volvo Cars.

Läs mer om ”One Tonne Life” på www.onetonnelife.se.