2015-11-06

Derome etablerar verksamhet och produktion i tidigare Volvofabriken i Tanum

Derome Byggvaror & Träteknik har i dagarna förvärvat den tidigare Volvofabriken i Tanumshede för att etablera bygghandel och takstolsproduktion.

Derome Byggvaror & Träteknik har under det senaste året expanderat kraftigt och under 2014 etablerades bland andra ett flertal bygghandelsanläggningar i Bohuslän genom uppköp. Dessutom är man marknadsledande med sin takstolstillverkning. Bolaget utnämndes nyligen till ett av Sveriges superföretag av tidningen Veckans Affärer.

I den nu förvärvade fabriken har produktion av bilinredning tidigare skett. När nu Derome tar över den 19 000 kvm stora anläggningen återupptas produktion i lokalerna, i och med att Derome anpassar anläggningen för bygghandel samt takstolsproduktion. ”Vi har ett starkt koncept som vänder sig till proffsbyggare och vår strategi är att finnas nära våra kunder”, säger Carl-Tore Bengtsson, VD för Derome Byggvaror & Träteknik. ”Etableringen i Tanumshede är oerhört viktig för vår utveckling i Bohuslän och vi har sedan en tid tillbaka letat efter bättre alternativ till vår befintliga bygghandelsanläggning, som för vårt behov inte är optimal”.

I och med uppköp av fabriken kommer Derome att etablera Tanum som ett regioncenter för Norra Bohuslän. Därmed ökas kapaciteten för än bättre regional- och närservice i området. ”Med den nya motorvägen på plats, så är Tanum en viktig logistisk knutpunkt i Bohuslän och ett område med stor potential”, säger Carl-Tore Bengtsson. ”Den nya takstolsfabriken är en storsatsning från vår sida och kommer att bli en av de största i landet. Med tanke på de goda transportförbindelserna från Tanum, så kommer vi här att kunna fokusera produktionen av takstolar för bland annat våra kunder i Bohuslän, Dalsland och Värmland”. Carl-Tore Bengtsson räknar med att hela anläggningen är i full drift senast under april 2016.

Tanum kommuns kommunalråd Liselotte Broberg och kommunchef Ulf Ericsson fanns idag på plats tillsammans med Derome för att träffa press och presentera planerna för nyetablering i lokalerna: ”Fabriken har länge haft en betydande roll för Tanum och när produktionen för bilindustrin togs härifrån, så påverkade det självklart bygden negativt vad gäller arbetstillfällen. Därför är det extra roligt att idag få presentera Deromes initiativ att återuppta produktion i den tidigare fabriken”.

Derome räknar med att inledningsvis anställa 15-20 nya medarbetare. ”Vi söker både produktionsmedarbetare samt byggingenjörer som vill arbeta med sälj och/eller konstruktion av hus och takstolar”, säger Carl-Tore Bengtsson. ”Med placering i en av Sveriges vackraste regioner hoppas vi kunna attrahera både hemvändare och nytillkomna”.

Ökat fokus på träbyggnation
Det finns ett stort behov av bostäder i landet och antalet byggstarter är dubbelt så många nu som för bara några år sedan. För att fortsätta bygga ett hållbart samhälle, så ställs större krav på klimatsmarta bostäder. Här tror Carl-Tore Bengtsson att den specialistkompetens som finns inom Derome gynnar kunderna på flera sätt: ”Som del av träindustrikoncernen Derome hanterar vi hela värdekedjan från skog till färdigt hus. Vår kompetens inom trä är en konkurrensfördel när allt fler nu väljer trä som byggnadsmaterial. Dessutom köper vi timmer från närliggande upptagningsområden och genom vår bygghandel och takstolsproduktion, så förs skogsvaran tillbaka till bygden. Det tror jag har betydelse för våra kunder”.