2015-04-14

Derome bjöd in till kvarteret Trädriket – Första flervåningshuset i trä i miljömedvetna Kvillebäcken

I Göteborgs nya gröna stadsdel, Kvillebäcken, byggs det för fullt och idag öppnade byggherren och träindustrikoncernen Derome upp kvarteret Trädriket - det första flervåningshuset i trä – för press och övriga inbjudna. På plats fanns kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och ordförande i byggnadsnämnden Ulf Kamne för hålla i invigningen av träkvarteret.

Kvarteret, som består av tre huskroppar, byggs i tre etapper och nu står det första huset klart. Med sin röda fasad och gröna sedumtak lyser huset upp det just nu byggintensiva området och det är med stolthet i rösten som Peter Mossbrant, VD för Derome Hus, visar upp det miljöklassade huset för de inbjudna gästerna: ”Kvillebäcken har en uttalad hög miljöambition med fokus på hållbarhet och därför är det en speciell dag att få visa upp det som vi är bäst på; boende utformat i det mest miljövänliga av alla byggnadsmaterial – trä”.

I samband med invigningen passade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén på att betona vikten av Kvillebäcken som stadsdel. ”När vi började arbeta med Kvillebäcken och Trädriket gjorde vi det med det uttalade målet att skapa en miljösmart stadsdel. Vi var först ut och fick med oss många fler i landet. Här har vi strävat efter att skapa en tät och blandad stad, med många platser att mötas på. Det är viktiga delar av ett hållbart samhälle som minskar gapet mellan människor. Jag hoppas att de som flyttat in här ska trivas i sina nya hem!”
 
Ulf Kamne, kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden, lyfte områdets tillgänglighet för göteborgarna: ”När Hisingsbron har blivit invigd blir det lättare för fastlandsbor att cykla hit till Kvillebäcken för besök i Saluhallen, äta på restaurang och promenera längs Kvillebäcken”.

Kvarteret Trädriket är klassat enligt Miljöbyggnad Silver och det innebär att fokus ligger på mer effektiv energianvändning, en sundare innemiljö samt tydliga krav på de byggnadsmaterial som används. De som valt att flytta in i kvarteret har goda förutsättningar för ett riktigt hållbart boende på flera sätt. ”Byggnation i trä har under de senaste åren ökat och i många kommuner finns en uttalad ambition att bygga mer i trä”, säger Peter Mossbrant. ”Samtidigt är bostadsbristen påtaglig i tätorterna och här tror jag trä som byggnadsmaterial kommer att spela en viktig roll. Vi behöver ha ett ökat fokus på miljön i byggandet, samtidigt som vi snabbt behöver få fler bostäder. Trä som byggnadsmaterial bidrar till en minskad miljöpåverkan och en effektiv byggprocess. Med trästomme kan det ta månader istället för år att resa ett flervåningshus”.

De två resterande huskropparna beräknas vara klara hösten 2015. Kvarteret Trädriket i sin helhet består omfattar totalt 90 lägenheter om 1-3 rum och kök. Derome bygger ytterligare en fastighet inom området – Grangläntan – om fyra huskroppar, med 4-8 våningar och totalt 127 lägenheter om 1-3 rum och kök.

 

Fakta om huset: Ett rött hus i en grön oas
Kvillebäckens miljöprofil möjliggör ett boende i en grön oas och samtidigt finns närheten till centrum med enkla och täta kommunikationer. I hjärtat av Kvillebäcken lyser brf Trädriket med sin röda fasad och gröna sedumtak. Samtliga lägenheter är utrustade med vitvaror och material med hänsyn till miljön. Allt för att möjliggöra en klimatsmart livsstil. Dessutom har varje lägenhet balkong eller terrass och de boende kommer att ha tillgång till en lummig innergård med gemensamt orangeri, en grillplats och ett härligt utespa.


Om Kvillebäcken
Kvillebäcken är en helt ny stadsdel i Göteborg. Totalt ska 2000 nya lägenheter byggas. Visionerna för Kvillebäcken är att skapa en levande stadsdel där mötet mellan människor står i fokus och där invånarna kan leva klimatsmart. Allt endast 6 minuter från Brunnsparken. Nya Kvillebäcken byggs av ett byggkonsortium bestående av Bostadsbolaget, Derome, HSB Göteborg, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling. Nya Kvillebäcken är det första området som byggs utifrån Göteborgs stads nya och tuffa miljökrav. Läs mer på
www.kvillebacken.se