2015-12-07

Nu flyttar Annas Hembageri in i trästadsdelen Stadsparken

På Anna-dagen den 9 december slår prisade Annas Hembageri upp portarna till sitt nya bageri i Mariefred. Makarna Schweitz tar klivet från landet till idyllisk stadsdel, som förärats med ett eget surdegsbröd lagom till premiären.

Mitt i Mariefred - ett stenkast från torget - ligger charmiga trästadsdelen Stadsparken med sina små gator och gränder, låga trähus och insynsskyddade trädgårdar. Här, på Kärnbogatan/Hammarvägen, kommer Annas Hembageri att erbjuda Mariefredsborna stenugnsbakade surdegsbröd och andra bakverk med fokus på ekologiskt och närproducerat.

Annas Hembageri öppnade 2009 och är framförallt välkänt för sina prisbelönade surdegsbröd. I år utsågs Annas Hembageri till Årets fikaställe i Whiteguide och rankas som ett av Sveriges tio bästa caféer. Dessutom har man sedan tidigare ett flertal medaljer från SM i Mathantverk. Kan de boende i Stadsparken önska sig en bättre granne? ”Vi har sedan starten format och byggt upp vår verksamhet i den gamla rättarbostaden på Marielundsgård”, säger Anna Schweitz. ”När vi nu tar klivet in till stan, så är det extra roligt att få öppna upp i trästaden Stadsparken.”

Stadsparken i centrala Mariefred, har ritats och byggts med hänsyn till stans kulturhistoria och befintliga arkitektur. Här finns idag stadsvillor, parhus och bostadsrätter och i kommande byggetapper planeras för hyreslägenheter. Byggherren Derome, Sveriges största familjeägda träindustri, har byggt husen i trä, och med stort fokus på miljö och klimatsmart boende. Stadsdelens naturnära känsla i material och miljö ska följa med in i Annas Hembageri på Kärnbogatan. ”För oss är omsorgen av råvaran och fokus på hantverket viktigt och den känslan vill vi förmedla i vår lokal”, förklarar Robert Schweitz. ”Dels flyttar vi in i ett trähus, dels har vi anlitat riktigt duktiga lokala hantverkare som hjälpt oss att rita och bygga inredningen, som är helt i trä. Det känns gediget och inbjudande. Nu hoppas vi att våra kunder får samma känsla när de kliver innanför tröskeln.”

Som en hyllning till den nya trästadsdelen har Anna och Robert tagit fram ett nytt surdegsbröd, som säljs under namnet Stadsparken. ”Brödet är ett formbröd, bakat på vetesurdeg med en härligt gyllenbrun och frasig skorpa. Det kan med fördel rostas om man vill få fram den där underbara nybakade känslan varje gång man äter det”, avslutar Anna, som även lovar öppningserbjudande för alla kunder under veckan.