2016-09-15

Derome bygger grönt bostadsområde i trä i Växjö

I norra delarna av Teleborg mellan löv- och barrträd planeras nu ett nytt bostadsområde, byggt helt i trä. I dagarna har Derome vunnit en markanvisningstävling i Växjö kommun tillsammans med Liljewall arkitekter. Hållbara samhällen och trivsamt boende kombinerat med grönskande tak, solceller och utrymme för odling och gemenskap är några av ledorden för de nya kvarteren Furutå Gavlar, vid Södra Bergundasjön i Växjö.

- Det här är ett jättespännande projekt som ger oss på Derome möjlighet att utveckla ett område som inte bara är byggt i ett hållbart och miljövänligt material, utan också tillgodoser människor behov av att trivas på hemmaplan, säger Anders Jonsåker, divisionschef på Derome Mark & Bostad.

Området Furutå Gavlar kommer att bestå av trähus i olika höjder som skapar trivsamma gårdar och rum av olika karaktär. Något som också skapar vackra vyer mot sjön, mysiga promenadstråk och möjligheter till gemenskap i området genom exempelvis grillplatser och områden för odling. Boende med gröna fingrar eller ett nyfunnet intresse kommer kunna skörda sin egen midsommarpotatis eller dill till kräftskivan, som lämpligtvis hålls någonstans mellan träden i området.

- Vi värnar verkligen om att bygga hållbara samhällen där folk ska vilja bo, leva och utvecklas. Huskropparna är små och med egna karaktärer, vilket skapar ett område med spänning och dynamik, säger Anders Jonsåker. Tanken är att man ska kunna strosa runt och njuta av kvarteren även om man inte bor där själv.

Byggnation i trä för framtiden

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri och grundades 1946 i halländska Derome, utanför Varberg. Trä är "den gröna tråden" i verksamheten, som tar hand om hela processen från skog till färdigt hus. Derome Mark & Bostad, som kommer uppföra området, är den samhällsbyggande delen av verksamheten. Vi förvandlar markområden till nya, levande stadsdelar. Alla hus på Furutå Gavlar byggs i vår egen fabrik och monteras på plats, vilket är både effektivt och miljövänligt.

- Vi ville skapa ett bostadsområde vid Södra Bergundasjön där människor ska trivas, njuta och uppleva livskvalitet. För gammal som ung, till vardags som till fest, konstaterar Hilda Esping Nordblom, från Liljewall arkitekter.

Derome har tidigare byggt bostäder i Växjö, i områdena Biskopshagen och Sandsbro. Den planerade byggstarten av Furutå Gavlar väntas bli under 2018.

---------------------------------------------------------------------------------

Kontaktpersoner

Anders Jonsåker
Divisionschef Derome Mark & Bostad
0340-66 64 77
anders.jonsaker@derome.se