2017-10-17

Derome levererar hus till framtidsprojekt

Under vintern händer något unikt i Skellefteå. Derome och dotterbolaget A-hus levererar ett hus som ska bli helt frånkopplad från elnätet, som producerar sin egen energi året om med hjälp av solen. Leveransen går till Skellefteå Kraft som nu initierar ”Zero sun project”. Ett projekt som vill utmana det vanliga sättet att se på elförsörjning och bygger världens första soldrivna hus anpassat för klimatet i norra Sverige.

Derome jobbar ständigt för att utveckla bostadsmarknaden, värnar om ett långsiktigt och miljömedvetet förhållningssätt och har tidigare deltagit i flera framtidsprojekt för att utveckla energieffektiva hus. One Tonne Life och Need4B är två projekt som bottnat i viljan att driva utveckling av byggnadstekniker som främjar en minskad energiförbrukning. Samarbetet med Skellefteå Kraft blir ett tillfälle att visa resultaten av vårt arbete.

- Skellefteå Kraft har valt en av standardmodellerna hos vårt dotterbolag A-hus till projektet. Det känns fantastiskt bra att vi tillverkar hus med en konstruktion som är så energieffektiv att den uppfyller kraven för att driva ett hus helt på solceller, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome. Det är en sak om man producerar ett specialhus med syftet att bli extra energieffektivt, men det här huset är vår mest sålda modell och konstruktionen på projekthuset är precis samma som i alla våra hus.

Ett soldrivet hus där solen inte alltid skiner

Skellefteå Kraft ska genom projektet ”Zero sun project” lära sig om nya klimatvänliga tekniska lösningar och leda utvecklingen som på sikt kommer vara till nytta för samhället och världen. Huset är alltså helt självförsörjande på energi, ett sladdlöst hus skulle man kunna beskriva det som.

- Vi vågar testa outforskade vägar och nya smarta tekniska lösningar för att kunna nyttja förnybar energi på innovativa sätt, säger Christoffer Svanberg, chef affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.  

Att huset, som kommer att finnas i Skellefteå, kan vara helt frånkopplad från elnätet fungerar tack vare ett självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern och de månader då solen inte skiner.

- Vissa månader är det noll soltimmar här och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg

Villa Vinga med solcellsvänligt tak

Huset, som är av modell villa Vinga, är 140 kvm stort och har ett sammanbyggt garage.
- Vinga är ett hus med utmärkta egenskaper för att använda solceller. Taket är stort, vilket gör det möjligt att montera lite större solcellspartier. Vi tycker att förnyelsebar energi är en nödvändighet på framtidens bostadsmarknad och inom Deromegruppen är väldigt måna om att lära oss mer om framtida tekniker, säger Anders Carlsson.

Byggs vid skidstadion i Skellefteå

Huset tillverkas i A-hus fabrik i Anneberg, utanför Kungsbacka och transporteras på lastbilar till Vitberget i Skellefteå i december, där det ska byggas precis i anslutning till skidstadion. Byggnation sker fram till juni 2018, då projektet inleds hos Skellefteå Kraft. 

---------------------------------------------

Kontaktperson

Anders Carlsson | Teknisk chef Derome Hus AB
anders.carlsson@derome.se | 0300-56 88 12