2017-05-18

Unikt bostadsområde uppväxt bland träden i Norra Hallsås

Nu är det sista kontraktet underskrivet för de vackra, naturnära bostäderna som ligger insprängda mellan träden i Norra Hallsås i Lerums kommun. Hittills har 76 familjer kunnat flytta in i området och till våren 2018 rullar det sista flyttlasset in. Här har husen och vägarna anpassats efter naturen och inte tvärt om.

Uppdraget har varit att bygga hus som kan vara en del av naturen och det har varit en spännande utmaning för projektteamet. ”Tyd terrängen, lyft pennan när marken ber om det och lägg husen bara där landskapet, solen och vinden gör det naturligt.” Så löd visionen för området när arkitekterna började planera för de 89 bostäderna som stegvis vuxit fram de senaste tio åren i Norra Hallsås i Lerums kommun.

- Det här är helt unika bostäder, säger Lisa Nord Svahn, marknadsansvarig på Derome Mark & Bostad. Här bor man verkligen på naturens villkor med skogen inpå knuten istället för kortklippta gräsmattor och anlagda rabatter.

När man rullar in i området möts man av berghällar, blåbärsris och vajande tallar. Slingrande vägar tar besökaren upp mellan träden till bostäderna som tittar fram mellan träden. Här ligger smala slanka huskroppar med mörka fasader som passar i skogen. Höjderna och sluttningarna har använts för att ta tillvara på solen så mycket som möjligt.

- Det känns väldigt bra att arkitektens vision faktiskt har hållit hela vägen, säger projektledare Göran Lindström på Derome Mark & Bostad. Vi har dragit om vägar för att spara bergsformationerna och lagt husen så att vi sparat så mycket som möjligt av naturen. Familjerna som bor här trivs gott och det är väldigt lugnt och tyst i området. Barnen leker i skogen intill, precis som det var tänkt.

Avslutar där man började

Arbetet med Norra Hallsås har pågått sedan 2007 och Göran Lindström framhäver även att samarbetet med övriga aktörer i området har gjort att helheten fungerat på ett väldigt bra sätt. Precis när byggnationen drog igång drabbades landet av en lågkonjunktur, vilket innebar att försäljningen av husen i den första etappen – kvarteret Sörbranten - avstannade. Fyra hus i kvarteret såldes aldrig, istället väntade man med dem och för de kommande kvarteren anpassade man husen efter marknaden och gjorde de mindre, så att fler skulle ha råd att bo där. Så här 10 år senare är marknaden stark igen och de fyra sista husen i Sörbranten har nu fått nya ägare.

- Det känns jättebra att vi fick avsluta där vi började, säger Göran Lindström. Kvarteret Sörbranten var det första vi byggde och det känns väldigt roligt att de sista fyra husen vi sålt i området ligger i just det kvarteret. Det knyter ihop säcken väldigt bra.

 

--------------------------------------------                               

Kontaktpersoner

Anders Jonsåker | Divisionschef Derome Mark & Bostad
anders.jonsaker@derome.se / 0340-66 64 77

Göran Lindström | Projektledare Norra Hallsås
goran.lindström@derome.se / 0708-29 29 78