Derome finalist i Årets Småhus 2023

2023-03-08 

Derome är en av tre finalister som gör upp om titeln Årets Småhus. Kedjehuset med guldchanser finns i kvarteret Äppelgården i Vallbyn, Deromes nya bostadsområde i Fjärås.

Den andra etappen i Vallbyn, kvarteret Äppelgården består av enfamiljshus i två plan. Husen, som är ritade av Liljewall Arkitekter, hämtar inspiration från en lantlig träbyggnadstradition kombinerat med en modern tolkning av kedjehus. Resultatet är enkla och harmoniska fasader som genom formspråk och färgsättning smälter in i omgivningen.

- Vi är glada och stolta över att huset i Äppelgården gått till final. Det har varit ett stabilt projekt med väldigt bra samarbeten mellan Derome och alla våra underentreprenörer. Alla har dragit åt samma håll och det syns på resultatet, berättar Vanessa Dubar och fortsätter:

- Projektet har också fått ett väldigt högt NKI (Nöjd Kund Index), högst av alla Deromes projekt 2022 vilket vi jobbat hårt för.

Ett komplett vinnarhus

Det är femte året i rad Årets Småhus utses av en expertjury med representanter från branschen. Vinnaren presenteras på GarBos branschevent GarBo-dagen den 23 mars i Stockholm. För konkurrensen står Trivselhus AB med bidraget Villa Kullberg (Västervik) och Eksjöhus AB med Drömmar om Öbolandet (Trosa). Derome var senast i final för två år sedan, då med ytterligare ett rött trähus från projektet Ängalyckan utanför Varberg.

Bidragen till Årets Småhus 2023 bedöms bland annat utifrån följande kriterier:

  • En god byggprocess som kännetecknas av god kommunikation och samarbete.
  • Huset ska ha noll fel, vara grönt vid slutbesiktning och ha godkänt resultat av täthetsprovning av klimatskal.
  • Huset ska vara utformat med god form och funktion.
  • Kunden ska vara nöjd med hela processen från försäljning till inflyttning och slutprodukten ska uppfylla kundens krav.
  • Byggnaden ska uppfylla krav på hållbarhet.

Hållbarhet i alla led

Bostäderna i Äppelgården är klimatdeklarerade och det framgår hur miljön påverkats under byggtiden och fram till dess att huset står klart för inflytt. En transparens som är viktig för utvecklingen kring hållbart byggande.

- Trähusen är byggda på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, något som blir tydligt genom deklarationen. Och hela området bidrar till social hållbarhet genom att variera bebyggelsen med villor, bostadsrätter och hyresrätter för att skapa ett levande samhälle för alla, säger Vanessa Dubar.

Läs mer om Vallbyn

Modernt gårdsliv mellan hav och sjö i Fjärås

Mellan hav och sjö i småstadsidyllen Fjärås ska Vallbyn bli ett familjärt och modernt bostadsområde. I Vallbyn planerar vi för nyproduktion av ca 150 bostäder. Villor och kedjehus samsas med bostadsrätter, hyreslägenheter och seniorboende. Grönområden blandar upp bebyggelsen och gårdsgator skapar en småskalig bykänsla.