Derome & Södra samverkar för fler kvinnor till branschen

2023-03-31 

Derome och Södra, två lokala skog- och träverksamheter på varsin sida om E6:an, har ett gemensamt problem – att rekrytera kvalificerad arbetskraft i form av ingenjörer. Framför allt kvinnliga.

Nu gör de en gemensam insats för att vända trenden under Introduce a Girl to Engineering-day.

Under IGE-day, Introduce a Girl to Engineering-day, den 31 mars välkomnar Derome och Södra alla tjejer i årskurs åtta på Håstenskolan till sina verksamheter. Syftet är att öka intresset för teknik och förståelsen för vad det kan innebära att arbeta som ingenjör.

  • Att det examineras för få, framför allt kvinnliga, ingenjörer är ett växande problem, inte bara för oss på Södra och Derome, utan för hela Sverige. 2030 spås ett underskott på 50 000 ingenjörer i Sverige. Eftersom endast 35 procent av de examinerade ingenjörerna är kvinnor tycker vi att det är extra viktigt att bidra till att öka intresset för teknik i just den gruppen, förklarar Erica Karlsson, kompetens-strateg på Södra.

Stiftelsen Womengineer, initiativtagarna till IGE-day, är övertygade om att världen kommer att bli en bättre plats med fler kvinnliga ingenjörer. Deras mål är att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. De har arrangerat IGE-day sedan 2014 och Södra deltar för femte året i rad och Derome för tredje, och för första gången i fysisk form efter pandemin.

  • Vi vill vara en del av lösningen på problemet och ser fram emot att äntligen få träffa alla tjejer live. De kommer att få en visning i vår husfabrik i Värö, träffa kvinnliga ingenjörs-ambassadörer i olika roller från vår verksamhet och genomföra case kring problemlösning och projektledning, berättar Lisa Larsson, HR-koordinator på Derome.

Tjejerna som besöker Södras verksamhet möter ett liknande upplägg, där tjejerna få träffa ingenjörer från flera av verksamheterna på plats i Värö – pappersmassabruket, korslimmat-träfabriken och Innovationscentret. Självklart blir det en rundvandring i de olika fabrikerna med fokus på hållbarhet och vad vi kan göra av råvaran trä nu och i framtiden.

Arrangörerna på både Derome och Södra tycker att det är viktigt att visa på bredden inom yrkeskategorin.

  • Ingenjör är ett av våra framtidsyrken! Hållbarhet, innovation och teknik hänger samman och det finns så många möjligheter. Just därför tycker vi att det är viktigt att visa lokala ambassadörer från två stora arbetsgivare på orten för att så ett frö hos tjejerna redan nu och ge dem en inblick i vad en tekniskt inriktad utbildning och framtid skulle kunna innebära, förklarar Lisa Larsson, HR-koordinator på Derome.  
  • Det är också väldigt roligt att alla platserna är fullbokade även i år, tillägger Erica Karlsson.
Att jobba hos oss

Information om dagen

IGE-day - Introduce a Girl to Engineering day.

En gång om året arrangeras IGE-day. Dagen då tusentals tjejer och icke-binära, mellan 13-19 år, över hela Sverige får testa på livet som ingenjör. Dagen räknas som en skoldag.