Det här är Derome Husproduktion – en del av Deromes kedja

2023-06-20 

Genom industriellt trähusbyggande skapar vi hus och fastigheter att trivas i. Samtidigt ger processen en god kontroll på kvalitet, logistik, produktionskostnader, och inte minst förutsättningar att sänka byggets klimatpåverkan under ett projekt. Industriellt trähusbyggande är på frammarsch helt enkelt.

Allt fler byggbolag, bostads- och fastighetsutvecklare ser fördelarna med industriellt byggande i trä. Det ger en god kontroll på kvalitet, miljöprestanda, logistik och kostnader i produktion. När husvolymer och prefabricerade planelement monteras på byggplats går det snabbt och husen är vädertäta inom bara några dagar. 

Planelement för flexibilitet

I våra husfabriker i Anneberg utanför Kungsbacka och i Kristinehamn producerar vi prefabricerade byggelement i trä till våra varumärken A-hus och Derome Plusshus. När du bygger med planelement finns det stora möjligheter att utforma såväl småhus som flerbostadshus i upp till åtta våningar, skolor, vårdboenden och kommersiella fastigheter efter egna önskemål. Utvecklingen av våra byggsystem sker med hållbarhet i fokus där grunden utgörs av ett effektivt klimatskal som levereras i platta paket direkt till byggplats.

Volymer på löpande band

2018 invigdes vår husfabrik i Värö, en modern anläggning där lägenhetsvolymer produceras på löpande band. Allt från golv och väggbeklädnad till köksinredning och färdiga badrum sätts på plats i fabriken. Därefter monteras volymerna ihop likt legobitar på byggplats. En process som effektiviserar arbetet och förkortar byggplatstiden avsevärt så att slutkund kan få flytta in tidigare. Anläggningen i Värö har också en av Västsveriges största solcellsanläggningar på taket som står för cirka 50 procent av fabrikens energiförsörjning.

Innovation på riktigt

Med rötter i skogen bygger vi hus för framtiden. Ett gott exempel är Klivet – forsknings- och utvecklingsprojektet med trä i fokus. I Klivet har gamla sanningar utmanats och stora steg mot ett klimatneutralt byggande tagits. Bland annat genom att byta ut betonggrunden mot en i trä, betongpannor mot papp och isoleringen mot en biobasrad variant. Tillsammans med flera nytänkande lösningar har husets totala klimatpåverkan kunnat sänkas med 37 procent. Räknar vi dessutom med träets klimatkompenserande effekter genom kolsänkan kan huset närmast kallas klimatneutralt. 

Genom industriellt byggande i trä kan vi effektivisera processen och kontrollen över kvalitet och logistik. Fördelar med industriell träproduktion: 

  • Säker och trygg miljö
  • Bidrar till en mer jämställd byggbransch
  • Hög grad av färdigställande
  • Snabbt och effektivt montage
  • Mindre buller och färre transporter till byggplats
  • Energisnål tillverkning med minimalt materialspill
  • Trä för låga klimatavtryck
Läs mer om Husproduktion

Vill du veta mer om Husproduktion?

Klart du vill! På onsdag kan du ställa dina frågor i Deromes stories på Instagram. Svar får du på måndag. Häng med!

Missa inte vårt event under Almedalsveckan
Vi pratar om ett hållbart samhällsbyggande, trädgårdsstäder och klimatneutralt byggande – delar där Derome Husproduktion är med och driver utvecklingen framåt. Läs mer.