Kreativ nödlösning blir standard i våtrum

2023-06-29 

Bristen på importerad plywood under pandemin fick en kreativ medarbetare på Derome att tänka till. Hans lösning, att använda så kallade råspontluckor i våtrumsväggar, blir nu till en standardlösning hos både A-hus och Varbergshus.

Råspontluckan av massivträ är en bättre lösning för både plånboken och klimatet.

För att inte försena bostadsproduktionen under pandemin valde Derome, efter en kreativ lösning från projektledaren och innovatören Viktor Karlsson på Varbergshus, att ersätta bristvaran plywood med en egentillverkad råspontlucka. 

Forskningsinstitutet RISE har testat 20 mm råspont och kommit fram till att den fungerar lika bra som plywood. Med ett godkännande, finansierat av forskningsstiftelsen för utveckling av träbyggnadsområdet, CBBT, kommer nu Varbergshus och A-hus att införa lösningen som standard i alla sina projekt. 

– Förproducerade råspontluckor minskar tidskrävande lösvirkeshantering. Genom att anpassa måtten för olika ändamål kan vi skapa ett effektivt byggsystem för att bekläda innerväggar med massivt trä. Typgodkännandet för våtrum har öppnat en nygammal marknad för svenskt virke, säger Anders Carlsson.

Flera fördelar

Den nya standardlösningen har många fördelar. Den ersätter en importerad produkt med en av lokalt sågat virke, vilket ger både lägre byggkostnader och minskat klimatavtryck. Dessutom väger den mindre och bågnar inte som plywoodskivor gör. Och enligt innovatören Viktor Karlsson finns det fler värden som uppskattas, inte minst av hantverkarna som använder materialet. 

- En råspontlucka är trä. Den luktar trä, uppträder som trä och går att markera på med snickarpennan. Det är ett genuint byggmaterial.