Ledande samarbete med Annebergs Bygg & Anläggning

2023-06-01 

I Torslanda ska det inte bara byggas bilar, om några år kommer det även finnas en batterifabrik som ska producera batterier till en halv miljon bilar per år och sysselsätta 3000 personer.

Derome Maskinuthyrning finns med som partner till Annebergs Bygg & Anläggning som nu har det styva uppdraget att dra 6,5 kilometer vattenledning från reningsverket Gryyab till den nya fabriken.

Det är Volvo Cars och Northvolt som gör gemensam sak och etablerar fabriken som blir granne med Volvos befintliga bilfabrik. Utöver själva produktionen av batterier finns andra tekniska lösningar som är värda att lyfta på hatten för – bland annat en lösning där fabriken kyls ned med hjälp av renat avloppsvatten (så kallat tekniskt vatten) via ledningar som kopplas på energisystemet inne i fabriken.  

Det är Göteborgs stad (Kretslopp och vatten) tillsammans med Gryyab och Göteborgs energi som ligger bakom den tekniska lösningen och Annebergs Bygg & Anläggning som ser till att den kan realiseras. Läs mer om denna tekniska lösning.

Batterifabriken bild i text.jpgTotalt är det 6,5 kilometer ledning som dras till den nya fabriken.

Felix Stennek är ansvarig säljare inom Derome Maskinuthyrning och berättar mer om samarbetet. 

- Vi är glada att Annebergs Bygg & Anläggning valt oss som helhetspartner när det gäller maskinuthyrningsdelen. Det är ett utmanande projekt och här får vi visa upp hela vår verktygslåda med allt från bodetableringar, entreprenadmaskiner och anslutning av el och värme. Ett fint exempel på vår kapacitet att också leverera till större infra- och anläggningsuppdrag.   

Oavsett storlek på projektet ska kunden uppleva ett smidigt samarbete och en tydlig kommunikation. Särskilt när tidsramen är knapp och komplexiteten hög berättar Felix: 

- Vi har en tydlig grundplan med kunden, men projektet ställer krav på att vi ska vara snabbfotade och kunna anpassa oss. Därför ser vi till att göra det enkelt med en personlig kontakt in för att underlätta dialog och öka leveranssäkerheten. Att vi dessutom finns nära med vår depå i Biskopsgården är en tydlig fördel och vår ambition har varit att förbereda så mycket vi kan, bland annat genom att se till att det finns färdiga eldragningar och kopplingspunkter vid start.  

Arbetet med ledningarna pågår för fullt, det är en tight deadline och Annebergs Bygg & Anläggning jobbar utifrån deletapper där de kommer åt berättar Jonny Karlsson, vd och grundare av företaget.  

- I detta projekt ska vi dra totalt 6,5 kilometer ledning varav 3 kilometer är grävd ledning och resten ovan mark. Förutom att själva omfattningen gör det komplext är tiden den absolut största utmaningen. Byggtiden motsvarar i detta fall den totala projekteringstiden i snarlika projekt så här måste vi utmana oss själva och samverka på ett bra sätt. Men vi har lång erfarenhet och grymma medarbetare så jag är säker på att vi kommer lösa tidsplanen. 

Uppdraget om att dra ledningarna till batterifabriken är det största i Annebergs Bygg & Anläggnings historia. Under projekteringen har så många som 75 personer varit involverade och projektet ställer krav på att leverantörer är snabbfotade och flexibla. 

- För oss som företag är det otroligt viktigt att vi har bra och personliga relationer med våra samarbetspartners och det är något vi prioriterar och uppskattar i samarbetet med Derome. Vi har hela tiden tillgång till en personlig kontakt och får den hjälp vi behöver även när förutsättningarna i projektet ändras. 
 

Läs mer om Eleda

En del av Eleda

Annebergs Bygg & Anläggning ingår i Eleda Group som bygger infrastruktur som är kritisk för samhället och är verksamma genom regionala infraservice- och anläggningsbolag i regioner över hela Sverige. Eleda omsätter cirka 10 miljarder SEK och har 2400 medarbetare i koncernen.