Takstolar i trä.

Nu erbjuder vi EPD (A1-A3) på våra takstolar och färdigkapade stommar

2023-06-26 

Sedan kravet på klimatdeklaration vid nybyggnation infördes i början av förra året, har det skapat en hel del extra arbete för många byggare att räkna fram hur mycket koldioxidutsläpp byggnaden motsvarar och hur den i sin tur påverkar klimatet.

Nu kan vi erbjuda tydligt underlag för EPD (miljövarudeklaration) på både takstolar och färdigkapade stommar för att underlätta för dig som kund när du ska redovisa de ingående delarna i ett byggprojekt.

- Det känns väldigt bra att på ett tydligt sätt kunna redovisa vilken klimatpåverkan våra byggkomponenter har, berättar Johan Björklund, teknikutvecklare på Derome Träteknik. Enkelt beskrivet är det vikten på de ingående delarna – virke och även spikplåtar när det gäller just takstolar – som ligger till grund för hur mycket koldioxidutsläpp dessa motsvarar. 

Takstolarnas och stommarnas EPD-er räknas ut baserat på det ingående materialet och fram till dess att de färdiga byggkomponenterna står på gårdsplan, färdiga för leverans mot kund. Detta motsvarar livscykelskede A1-A3 (enligt den europeiska standarden EN 15978).
 

Transporter och spill
 

Truck_takstolar_Derome_Trateknik_3.jpg

I en fullständig klimatdeklaration ska man som byggherre även räkna med transporternas påverkan samt redovisa för byggspillet på arbetsplatsen. 

Transportens påverkan (livscykelskede A4)

I en byggnads klimatdeklaration ska även transporterna till byggplats räknas med. En stor fördel när du handlar takstolar och färdigkapade stommar från oss på Derome är att vi har fabriker på flera ställen i landet – från norr till söder – vilket medför att vi ligger geografiskt nära de flesta av våra kunder och därför kan minska transporternas påverkan på miljön.  

Byggspill på arbetsplats (livscykelskede A5)

När du klimatdeklarerar vid nybyggnation ska du också räkna med hur mycket spill det blir på byggplatsen. När du beställer prefabricerade takstolar och färdigkapade stommar behöver du inte kapa något på byggplats, och du får därför heller inget spill. För att minska klimatpåverkan är det därför smart att beställa färdigkapat istället för att själv behöva mäta, kapa och ta hand om spill. 

 

Hoppet_Klimatarbete_webb.jpg

Fakta om klimatdeklaration och EPD (Environmental Product Declaration)

Källa: Boverket

Från den 1 januari 2022 måste byggherrar redovisa vilken klimatpåverkan nya byggnader har. Från det datumet träder nämligen lagen om klimatdeklaration för byggnader i kraft.

För att kunna göra en klimatberäkning behövs klimatdata till de resurser som används vid uppförandet av byggnaden. För att klimatdeklarationen i så hög grad som möjligt ska spegla byggnadens faktiska klimatpåverkan kan specifika klimatdata användas för inköpta byggprodukter, om tillverkaren tagit fram sådana data. Den beräknade klimatpåverkan blir dessutom ofta lägre om specifika klimatdata används jämfört med om generiska klimatdata från Boverkets klimatdatabas används.  

Om specifika klimatdata används ska det vara i form av en miljövarudeklaration (EPD) som följer beräkningsreglerna i standarden EN 15804och som är tredjepartsgranskad eller motsvarande.

Klimatdeklarationen ska innehålla en redovisning av klimatpåverkan från byggskedet. Byggskedet omfattar modul A1–A5 (råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet samt transport och bygg- och installationsprocessen i byggproduktionsskedet) enligt den europeiska standarden EN 15978.
 

Kontakta oss

Så får du en EPD

Det är din säljare/konstruktör som hjälper till att ta fram korrekt underlag till EPD (miljövarudeklaration) A1-A3.

Informera oss gärna så tidigt som möjligt i processen om du vill ha dessa siffror. Värdena skrivs in på orderbekräftelsen tillsammans med länk till själva EPD-n. 

 

Bakgrundsfakta

Deromes EPD för takstol och färdigkapad stomme är framtagen av branschföreningen STAK (Svenska Takstolsföreningen) och följer beräkningsreglerna i standarden EN 15804 samt är tredjepartsgranskad av EPD Norge.