Trygg helhetsleverantör till Nordens högsta hus

2023-03-02 

Från specialutformade skjutdörrar till byggmaterial och en egen just in time-lösning för logistiken. Under Karlatornets imponerande resa uppåt finns Derome med som en partner i flera delar av bygget.

– Vi har gått in i det här häftiga projektet med fullt fokus på att hjälpa Serneke att ta fram lösningar som underlättar i byggprocessen och bidrar till en större effektivitet. Jag är glad att vi lyckats på många plan säger Joel Roman från Derome som ansvarar för försäljningen av dörrar till projektet.

Mikael Forsström är Blockchef på Serneke och beskriver ett samarbete som präglats av en nära dialog för att fånga upp gemensamma utmaningar i projektet.

– I detta projekt har vi arbetat väldigt tätt med Derome och tidigt suttit i planeringsmöten för att vi ska förstå varandra och förstå vad som är viktigt för att kunna underlätta för varandra. Arbetet har fungerat bra, men projektet ställer också stora krav på oss som entreprenör och Derome som leverantör, eftersom det inte liknar något vi tidigare byggt.

axel och joel webb.jpg

Fokus på lösningar

Ett av dessa krav var att hitta en unik lösning för lägenheternas specialtillverkade skjutdörrar som är 2,5 meter höga, går hela vägen upp i taket och ger illusionen av att väggen försvinner. Joel Roman har tillsammans med teamet jobbat fram en skräddarsydd variant.

– Utifrån en första skiss från arkitekten har vi använt hela vår verktygslåda för att hitta en praktisk och tilltalande lösning. Jag är stolt att vi tillsammans med vår leverantör Swedoor lyckats leverera en unik produkt för Karlatornet och jag ser även detta som ett bra exempel på vinsten i att inkludera oss tidigt i processen.

Det bekräftas av Sernekes Blockchef Mikael Forsström som lyfter fram vikten av att ha specialister och kunskap på nära håll för att kunna bolla och hitta de bästa lösningarna.     

– Framförallt var det en trygghet under dörrinköpet att ha med Derome som expertis, där lösningar för fullhöga skjutdörrar och annat togs fram. Att Derome dessutom finns lokalt är för oss framförallt bra för att transporterna blir korta och att vi därför har bättre kontroll över materialet.

Jonas Alving som är säljare inom Swedoor summerar också ett nära samarbete med stort fokus på att tänka utanför boxen och hitta unika lösningar för projektet.

– Karlatornet har varit ett väldigt spännande och roligt projekt där vi haft ett otroligt tätt samarbete med både Derome och Serneke. Från första start när vi satte oss ner med idéer och skisser har vi tillsammans bit för bit närmat oss färdiga produkter. Det visar på vilket resultat vi kan leverera när alla inblandade går in med 100 procent och fokuserar på lösningar.

Knivskarp logistik ett måste

Att logistiken och materialleveranser fungerar är avgörande för framgången i ett projekt av Karlatornets kaliber. Utmaningar har funnits, men också en vilja att gemensamt lösa dessa berättar Mikael Forsström.

– Den största utmaningen var när Derome fick leveransproblem av plywood under pandemin. Med tanke på arbetsplatsen storlek och alla kategorier som är beroende av att väggarna kommer upp i tid, fanns det inget utrymme för restnoterade leveranser. Det kunde lösas genom att Derome säkrade upp så mycket material de kunde vid tillfället samt lägenhetspackade leveranser som vi själva kunde få tag på via andra kanaler, och levererade ut till projektet.

Precisa leveranser

För att säkra leveranser av skjutdörrar och annat byggmaterial har Derome arbetat med en just in time-lösning för att kunna stå redo precis när kunden behöver det på plats. Axel Berg är storkundssäljare inom Derome och beskriver upplägget.   

– Karlatornet blir Nordens högsta byggnad och ett projekt där vi verkligen får visa vår kunskap och drivkraft. Exempelvis med den logistikprocess vi tagit fram där vi med en mellanlagring på vårt eget regionlager säkerställt att inleveranser sker exakt när kunden behöver dem. Med eget åkeri och fossilfria leveranser styr vi både lastbilar och materialflöde på ett effektivt sätt. Det har dessutom toppats av ett grymt internt samarbete i hela kedjan från innesälj och leveranssamordnare till tillplockare och transport. 

Visste du att Derome är mer än bara en materialleverantör?  Med ett av marknadens starkaste helhetserbjudanden kan vi erbjuda specialister och konsulthjälp inom en mängd olika områden – allt från byggmaterial och industriprodukter till digitala lösningar och tjänster inom bygglogistik och hållbarhet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Fakta om Karlatornet

Entreprenör: Serneke
Byggstart: 2018
Första inflyttning: 2023
Antal våningar: 74 
Antal lägenheter: 611
Höjd: 246 meter 
Övrigt: Hotell, kontor och skybar
Läs mer om projektet hos Serneke