Förskolan Hoppet i rampljuset x2!

2022-12-13 

Förskolan Hoppet fortsätter att väcka uppmärksamhet och visa vägen. Den 12 december fick projektet ett hedersomnämnande när Göteborgs bästa byggnadsverk prisades.

Med motivering: ”Förskolan är en av de miljöer som präglar våra yngsta barn allra mest. Att den miljön då tar barnens framtid på största allvar i alla aspekter kan tyckas vara en självklarhet. Omställningen till ett mer fossilfritt samhälle är en förutsättning för att livet på jorden som vi känner det ska bevaras, och byggandet har här en stor och viktig roll att spela. Exemplets makt är stor och förskolan Hoppet har i ambitionen att bygga klimatneutralt och fossilfritt visat att möjligheten finns om vi vill. Byggnaderna och gården genomsyras av ambitionen och visar samtidigt en inlevelse och omsorg i många detaljer. De stora fönstren med sittplatser är lika mycket en scen som en skyddad vrå. Förskolan Hoppet är en förebild när staden förnyas och något för barn, personal och byggaktör att vara stolta över.”

Mer om tävlingen hittar du på Göteborgs Stads webb där du i samma veva kan nosa upp podcasten Götepodden. För i senaste avsnittet medverkar vår hållbarhetschef Anders Carlsson och Nina Jacobsson Stålheim på AB Framtiden för att diskutera hur vi får fart på det klimatneutrala byggandet i staden.

Där lyfts förskolan Hoppet som ett viktigt projekt och steg på vägen. Programledare för podcasten är Björn Siesjö, Stadsarkitekt Göteborg och du kan lyssna på avsnittet här.

Hoppet podd och pris2.jpgFoto: Felix Gerlach

Läs mer om Hoppet

Snabbfakta

Förskolan Hoppet

  • Plats: Backa Kyrkogata 11, Hisingen 
  • Beställare: Göteborgs Stad, Lokalförvaltningen  
  • Totalentreprenör: Derome 
  • Arkitekt: LINK arkitektur 
  • Byggstart: 2020  
  • Färdigt: 2021