Välj rätt fallskyddsutrustning

2024-02-12 

Alla vill vi arbeta på en säker arbetsplats där risken för olyckor är låg och säkerheten är hög. Ta det säkra före det osäkra och använd rätt fallskyddsutrustning vid arbete på höjd.

Vad ska du tänka på när du väljer fallskydd?

Du som arbetar på högre höjder har krav att använda dig av fallskyddsutrustning för att skydda dig själv och din omgivning när du arbetar. Du bör ha en utbildning kring din fallskyddsutrustning så du förstår hur den fungerar. Du som användare ska se till att kontrollera din utrustning kontinuerligt och se till att du underhåller din utrustning så den alltid är hel och inte är skadad på något sätt.  En olycka händer lätt, med hjälp av rätt utrustning kan man påverka utfallet och eliminera risken. 

Genom att använda sig av rätt utrustning vid arbete på höjd så eliminerar man olycksrisken kraftigt. Olika höjder och ändamål kräver olika utrustning och det krävs en del erfarenhet för att utföra vissa arbeten . Vi erbjuder fallskyddsutbildningar och andra utbildningar för dig inom bygg och industribranschen. Läs mer om fallskyddsutbildningar hos Derome här

 

Vilka produkter behöver du som arbetar med fallskydd? 

I vårt sortiment hittar du utrustning för dig som arbetar på höga höjder.  Vi erbjuder även lyftredskap som förenklar arbetet när du tex ska hissa in material till byggarbetsplatser som har flera våningar. 

Det du ska tänka på när du använder din skyddsutrustning är att du har en fallskyddssele som passar dig och ger dig ordentligt med rörelsefrihet. Det är viktigt att din sele är ergonomisk för att inte anstränga dina muskler i onödan.  Du bör räkna ut den fria höjden för fallskyddet, du kan läsa om hur du räknar ut den fria höjden i bruksanvisningen till din skyddsutrustning av fallskydd. Vi erbjuder fallskyddspaketslösningar där du hittar information om vilka arbetsområden dessa paket passar för till exempel för takarbeten. Fallskyddsblock används mycket vid byggnation av montageställningar den bromsar och stoppar kraften vid fall. Dessa fallskyddsblock finns i olika längder och klasser. Du bör kolla upp vad det arbete du skall utföra kräver. En enkel falldämparlina ger ett säkert skydd vid arbete på mobila plattformar och ställningsarbete. Olika karbin-krokar hjälper dig att kroka dig fast på olika föremål som ställningar och mobila plattformar. 

 

Gör kontroller av din utrustning kontinuerligt!

Du bör spara bruksanvisningen på din fallskyddsutrustning för att göra årliga kontroller på din arbetsutrustning så du är säker på att den håller och inte har något slitage. Du ska vid varje användning av din fallskyddssele kontrollera att alla sömmar är hela om din skyddsutrustning är skadad på något sätt bör den kasseras och ny utrustning ska köpas in. Det är ditt liv som hänger på en ordentlig och säker fallskyddsutrustning. Var noggrann med att ta hand om den och för din egen skull se över utrustningen då och då.  Om du känner att bruksanvisningen saknar information om hur du skall använda produkten bör du kontakta tillverkaren för att få svar på dina frågor. Alla bruksanvisningar för fallskyddsprodukter ska innehålla information gällande lämpliga förankringspunkter och den vilka krav för hållfasthet produkten har.  Ett fallskydd ska alltid förankras och det är viktigt att du läser igenom bruksanvisningarna och inte glömmer av att kroka fast dig när du arbetar med montageställningar eller andra mobila plattformar på höga höjder. Du kan läsa mer om vilka regler som finns kring fallskyddsutrusning på arbetsmiljöverkets hemsida. 

 

Handla fallskyddsutrustning här:

 

 

Visste ni att:

 

  • I Sverige dör en person i snitt varje månad på grund av fall från höjd

  • 60% av dödsfallen av fallolyckorna sker ifrån lägre än 6 meter 

  • I snitt blir man sjukskriven 43 dagar vid skada av fall