Ta dig till säkrare höjder med stabila stegar

2023-05-15 

Stege är ett vanligt inslag på byggarbetsplatsen. Den är nödvändig och praktiskt för att komma åt att jobba på högre höjder. Det är viktigt att köpa en bra stege och ännu viktigare är att du använder den på ett säkert sätt för att förebygga olyckor.

Stegen ska ha ett stabilt underlag

En viktig sak att tänka på är att du först ska undersöka att väglaget under stegen så att den står stabilt. Det är viktigt att stegen inte faller åt sidled, halkar ned eller kan falla bakåt när du använder den. För att försäkra sig att stegen står stabilt är det bra att använda sig av anliggande stegar med säkerhetsben som är nivåutjämnnande. Tänkt på att du måste stabilisera stegen eller be en kollega hålla i stegen när du skall använda stegen. Om du inte har någon kollega på plats kan det vara säkrare för dig att fästa ett par säkerhetskrokar på stegen för att minska risken för olyckor.

Ha skor med bra grepp och rätt kläder

En av de vanligaste olyckor som sker när man använder en stege är att du använder ett par skor utan halkskydd som gör att du slinter på stegens steg. Bär därför alltid gummiskor eller andra skor med lämpliga halkskydd för att minska risken att du halkar. Det kan också vara bra att använda skor utan snören för att inte riskera att snubbla på skosnören. I vårt sortiment hittar du flertalet skor med Fitgo snabbsnörningssystem. Det gör det inte bara enkelt att ta av och på skor utan du minskar också risken för olyckor. Kläderna ska också vara bra kläder med rätt passform som inte riskerar att fastna någonstans.

Klättra säkert på stegen

Använd alltid varje steg på stegen när du klättrar, att använda vartannat steg eller hoppa över ett steg kan vara farligt. Bättra att justera längden på stegen så du samtidigt kan arbeta ergonomiskt och enkelt.

Rätt typ av stege för arbetet

Det är viktigt att du väljer rätt stege eller ställning för det arbete som skall utföras. En stege behöver också regelbundet inspekteras för att säkerställa att den fortfarande är säker att använda.

Olika stegar & ställningar

Anliggande enkelstege  utvecklad för de som inte använder sin stege dagligen men önskar en stege med mycket möjligheter. En Anliggande enkelstege  ger stabilitet och trygghet vid användning. Finns i längder mellan 2 och 7 meter , halkskyddade stegpinnar ger dig extra säkerhet. 

Kombistege som kan användas både som anliggande stege och smidig trappstege för trappor. Den ideala monteringsstegen, kompakt och flexibel. Kan förvandlas med enbart ett få antal handgrepp. 

Plattformsstege med fällbart skyddsräcke. 80 mm djupa steg och stor plattform på 400x400 mm med sparklist är perfekt för dig som arbetar på lager och behöver en stabil arbetsyta när du använder stegen. 

Arbetsbockar  är perfekta att ha med sig i bilen som ett komplement för att smidigt kunna nå lite högre höjder med 2 enkla steg.  Du fäller enkelt ihop bocken och den tar inte mycket plats ihopfälld. 

Rullställningar  med överlappande stagning och smarta lösningar för säkrare jobb i begränsade utrymmen hittar du också i vårt sortiment. Dessa är perfekta för arbeten som kräver lite mer säkerhet för de arbeten som kräver mer arbeten kring större ytor. Att ställningen har hjul gör att du slipper montera en stor klassisk ställning på plats utan kan enkelt förflytta ställningen dit du behöver den. Våra rullställningar är kompletta med plattformar och lutande trappstegar varannan meter upp till toppen, sparklister &  justerbara hjul. En rullställning ger dig en stabil arbetsyta (2,4x0,6 m) med sparklist på översta plattformen som enkelt kan byggas på till önskad höjd med ett påbyggnadspaket.

Behöver du komplettera något till dina arbetsbockar, ställningar eller stegar hittar du flera tillbehör som gavelramar påbyggnadspaket, Stödben, Stegfot, och sparklistpaket i vårt sortiment. 

 

6 tips för att göra ditt jobb på stegen säkrare

Kontrollera dig själv -  Se till att du är rätt klädd för arbetet. Om det finns halkrisk på grund av regn eller kyla ska du se till att ha ordentliga skor på dig med halkskydd. Om du ska jobba på högre höjder krävs att du skyddar dig med sele. Om du inte mår bra, är påverkad av någon medicin eller annat bör du inte klättra eller använda stegen.

Se dig omkring - Hur ser det ut kring din arbetsplats? Behöver du spärra av för att skydda personer i din omgivning? Finns det material eller objekt som kanske måste flyttas innan du börjas klättra?

Kontrollera din stege - Är stegen i gott skick och inga justeringar eller skador har skett på stegen sen du använde den senast bör stegen vara godkänd att användas. Annars kan det vara dags att investera i en ny, funktionell stege.

Placera din stege rätt - Viktigt att du ser till att stegen står på en stadig yta så att du inte riskerar att stegen välter. Välj rätt stege för den höjd du ska nå, om det underlättar ta hjälp av fästningskrokar eller andra tillbehör som hjälper din stege att stå stadigt eller hjälper dig fästa stegen.

Planera ditt arbete! - Du vinner inte tid på att sträcka dig för att komma åt. Arbeta säkert och arbeta smart med att ge dig tiden att placera om stegen så du kan arbeta både ergonomiskt och säkert. Att försöka "tjäna tid" på att inte placera om din stege kan leda till allvarliga skador. Det är inte värt att riskera din säkerhet för att "tjäna tid". Du ska alltid tänka säkerhet först när du arbetar på höga höjder!

När du använder stegen - Se till att du inte arbetar på stegens sista steg, tänk på balansen och överbelasta inte stegen.

 

 • Produktbild
  FatMax

  ARBETSBOCK FMST1-75763

  Artikelnr.  3836326

  Sågbock Hopfällbar Stanley Fatmax. Sågbockar i metall. * 2 x 4 ben ger en stabil konstruktion och möjlighet till att skapa stora arbetsytor * Kan användas med tvingar * Flexibelt handtag gör bockarna enkla att bära med sig på arbetsplatsen * Hopfäll

 • Produktbild
 • Produktbild
  Wibe

  ARBETSBOCK 55AB

  Finns i fler varianter 

  Arbetsbock 55AB. En stabil och säker arbetsbock som klarar höga påfrestningar och daglig användning. Utrustad med djupa, bekväma steg och en väl tilltagen plattform med rejält halkskydd. Den lägsta bocken (0,5 m) är märkt Bra arbetsmiljöval.  Den k

 • Produktbild
  Wibe

  ARBETSBOCK W 55ABR-3

  Artikelnr.  3843851

  En arbetsbock med räcke gör att du kan stå stabilare och då kan du också jobba effektivare. Räckets utformning tillåter dig fortfarande att stå gränsle över bocken. Märkt Bra arbetsmiljöval.

 • Produktbild
  Wibe

  ARBETSBOCK WAB+ 5500-3 3-STEG

  Artikelnr.  3843561

  Arbetsbock 5500+. En stabil arbetsbock som klarar höga påfrestningar och daglig användning. Utrustad med utvinklade ben och stort ståplan. Allt för att ge dig som hantverkare ett riktigt säkert arbetsredskap. Typgodkänd.

 • Produktbild
  Wibe

  ARBETSPALL VIKINGSTEP

  Finns i fler varianter 

  Vikingstep. En liten smart och lättanvänd arbetspall i aluminium. Passar bra överallt där du ibland behöver arbeta eller nå en liten bit högre upp, till exempel i hemmet, butiken eller på lagret. Stegen är lätt att bära, lätt att transportera och

 • Produktbild
  Wibe

  ARBETSPALL WAP+ 5000-3 3-STEG

  Artikelnr.  3843715

  Arbetspall 5000+. En stabil och säker arbetspall med extra djupa steg. Har lutning som en vanlig trappa vilket gör det enkelt att kliva upp och ner. Som hopfälld tar den liten plats och är lätt att transportera. Typgodkänd.

 • Produktbild
  Wibe

  BOCK UNIVERSAL HÖJDJUSTERBAR WSB 6000

  Artikelnr.  3820609

  Ställbar Bock 6000. Praktisk bock med många användningsmöjligheter. Använd som arbetsbockar för bekväm arbetsställning t ex när du sågar eller målar. Kan även användas som ställning för pingisbord eller extra matplats när du har gäster. Balk av furu

 • Produktbild
 • Produktbild
 • Produktbild
  Wibe

  ENKELSTEGE LBA W LBA-S2

  Artikelnr.  1255146

  Anliggande enkelstege LBA Wibe Base. LBA är Wibes mest prisvärda anliggande stege, designad och utvecklad för de som inte använder sin stege dagligen, men som värdesätter god kvalitet. Stegens kraftiga BETA-profil i aluminium ger stabilitet och trygg

 • Produktbild
  Wibe

  ENKELSTEGE LPR WIBE

  Finns i fler varianter 

  Anliggande enkelstege LPR Wibe PROF. För de som använder en anliggande stege dagligen och som ställer höga krav på hållbarhet, slitstyrka och säkerhet.Stegarna är extra breda, 465 mm, vilket ger användaren bättre räckvidd och gott om plats för att kl

 • Produktbild
  Wibe

  ENKELSTEGE LPX W LPX-S4

  Artikelnr.  1255150

  Enkelstege LPX Wibe PROF+. Wibes bästa anliggande stege. För de som alltid sätter säkerheten först vid arbete på hög höjd. Utrustad med nivåutjämningsben som gör det enkelt att räta upp stegen på lutande och ojämna underlag.Säkerhetsbenen motverkar a

 • Produktbild
 • Produktbild
  Wibe

  HANTVERKSTÄLLNING B-PACK

  Artikelnr.  3836480

  Tillbehör påbyggnadspaket WHS 400 B-pack. Påbyggnadspaket till hantverkarställning WHS 400 (i lastklass 3 *). Innehåller 4 st fotplattor, 2 st ramar, horisontalstag, diagonalstag, plattform med lucka och 4 st låsclips. * Lastklass 3 innebär att platt

 • Produktbild
  Wibe

  HANTVERKSTÄLLNING C-PACK

  Artikelnr.  3843803

  Tillbehör stödben WHS 400 C-pack. Stödbenen gör ställningen mer stabil och förhindrar att den tippar. Innehåller 4 st stödben, 5 st horisontalstag, diagonalstag, sparklist paket och 4 st låsclips. OBS! Bilden visar A+B+C.>