Ta dig till säkrare höjder med stabila stegar

2023-05-15 

Stege är ett vanligt inslag på byggarbetsplatsen. Den är nödvändig och praktiskt för att komma åt att jobba på högre höjder. Det är viktigt att köpa en bra stege och ännu viktigare är att du använder den på ett säkert sätt för att förebygga olyckor.

Stegen ska ha ett stabilt underlag

En viktig sak att tänka på är att du först ska undersöka att väglaget under stegen så att den står stabilt. Det är viktigt att stegen inte faller åt sidled, halkar ned eller kan falla bakåt när du använder den. För att försäkra sig att stegen står stabilt är det bra att använda sig av anliggande stegar med säkerhetsben som är nivåutjämnnande. Tänkt på att du måste stabilisera stegen eller be en kollega hålla i stegen när du skall använda stegen. Om du inte har någon kollega på plats kan det vara säkrare för dig att fästa ett par säkerhetskrokar på stegen för att minska risken för olyckor.

Ha skor med bra grepp och rätt kläder

En av de vanligaste olyckor som sker när man använder en stege är att du använder ett par skor utan halkskydd som gör att du slinter på stegens steg. Bär därför alltid gummiskor eller andra skor med lämpliga halkskydd för att minska risken att du halkar. Det kan också vara bra att använda skor utan snören för att inte riskera att snubbla på skosnören. I vårt sortiment hittar du flertalet skor med Fitgo snabbsnörningssystem. Det gör det inte bara enkelt att ta av och på skor utan du minskar också risken för olyckor. Kläderna ska också vara bra kläder med rätt passform som inte riskerar att fastna någonstans.

Klättra säkert på stegen

Använd alltid varje steg på stegen när du klättrar, att använda vartannat steg eller hoppa över ett steg kan vara farligt. Bättra att justera längden på stegen så du samtidigt kan arbeta ergonomiskt och enkelt.

Rätt typ av stege för arbetet

Det är viktigt att du väljer rätt stege eller ställning för det arbete som skall utföras. En stege behöver också regelbundet inspekteras för att säkerställa att den fortfarande är säker att använda.

Olika stegar & ställningar

Anliggande enkelstege  utvecklad för de som inte använder sin stege dagligen men önskar en stege med mycket möjligheter. En Anliggande enkelstege  ger stabilitet och trygghet vid användning. Finns i längder mellan 2 och 7 meter , halkskyddade stegpinnar ger dig extra säkerhet. 

Kombistege som kan användas både som anliggande stege och smidig trappstege för trappor. Den ideala monteringsstegen, kompakt och flexibel. Kan förvandlas med enbart ett få antal handgrepp. 

Plattformsstege med fällbart skyddsräcke. 80 mm djupa steg och stor plattform på 400x400 mm med sparklist är perfekt för dig som arbetar på lager och behöver en stabil arbetsyta när du använder stegen. 

Arbetsbockar  är perfekta att ha med sig i bilen som ett komplement för att smidigt kunna nå lite högre höjder med 2 enkla steg.  Du fäller enkelt ihop bocken och den tar inte mycket plats ihopfälld. 

Rullställningar  med överlappande stagning och smarta lösningar för säkrare jobb i begränsade utrymmen hittar du också i vårt sortiment. Dessa är perfekta för arbeten som kräver lite mer säkerhet för de arbeten som kräver mer arbeten kring större ytor. Att ställningen har hjul gör att du slipper montera en stor klassisk ställning på plats utan kan enkelt förflytta ställningen dit du behöver den. Våra rullställningar är kompletta med plattformar och lutande trappstegar varannan meter upp till toppen, sparklister &  justerbara hjul. En rullställning ger dig en stabil arbetsyta (2,4x0,6 m) med sparklist på översta plattformen som enkelt kan byggas på till önskad höjd med ett påbyggnadspaket.

Behöver du komplettera något till dina arbetsbockar, ställningar eller stegar hittar du flera tillbehör som gavelramar påbyggnadspaket, Stödben, Stegfot, och sparklistpaket i vårt sortiment. 

 

6 tips för att göra ditt jobb på stegen säkrare

Kontrollera dig själv -  Se till att du är rätt klädd för arbetet. Om det finns halkrisk på grund av regn eller kyla ska du se till att ha ordentliga skor på dig med halkskydd. Om du ska jobba på högre höjder krävs att du skyddar dig med sele. Om du inte mår bra, är påverkad av någon medicin eller annat bör du inte klättra eller använda stegen.

Se dig omkring - Hur ser det ut kring din arbetsplats? Behöver du spärra av för att skydda personer i din omgivning? Finns det material eller objekt som kanske måste flyttas innan du börjas klättra?

Kontrollera din stege - Är stegen i gott skick och inga justeringar eller skador har skett på stegen sen du använde den senast bör stegen vara godkänd att användas. Annars kan det vara dags att investera i en ny, funktionell stege.

Placera din stege rätt - Viktigt att du ser till att stegen står på en stadig yta så att du inte riskerar att stegen välter. Välj rätt stege för den höjd du ska nå, om det underlättar ta hjälp av fästningskrokar eller andra tillbehör som hjälper din stege att stå stadigt eller hjälper dig fästa stegen.

Planera ditt arbete! - Du vinner inte tid på att sträcka dig för att komma åt. Arbeta säkert och arbeta smart med att ge dig tiden att placera om stegen så du kan arbeta både ergonomiskt och säkert. Att försöka "tjäna tid" på att inte placera om din stege kan leda till allvarliga skador. Det är inte värt att riskera din säkerhet för att "tjäna tid". Du ska alltid tänka säkerhet först när du arbetar på höga höjder!

När du använder stegen - Se till att du inte arbetar på stegens sista steg, tänk på balansen och överbelasta inte stegen.