Festool TKS80 minskar risken för allvarliga skärskador

2024-04-29 

Visste du att det bland byggnadsträarbetare varje år inträffar över 630 olyckor inom maskiner, verktyg och skärskador som är så pass allvarliga att de anmäls till försäkringsbolag? Festool TKS80 vill råda bot på detta genom att dra nytta av sawstop-tekniken som minskar risken för allvarliga sågskador.

Den patenterade SawStop-tekniken utvecklades i USA för ett antal år sedan där fler än 80 000 sågar med denna teknik har sålts sedan dess. TKS80 är första bordssågen från Festool som använder tekniken. 

Känner av ledande material

Förenklar fungerar den genom att sensorer känner skillnad på ledande material (exempelvis hud) och icke ledande material (exempelvis trä). När sågklingan kommer i kontakt med hud stannar den inom 5 millisekunder och försvinner ner i arbetsytan. Skulle "olyckan" vara framme kan du själv byta klinga och patron och starta om systemet. I videon förklaras detta tydligare.

sawstop_youtube.JPG

Slå av eller på beroende på material

Det är även möjligt att koppla ifrån säkerhetssystemet om du arbetar med ledande material, till exempel metall. För ökad trygghet kommer systemet automatiskt vara påslaget nästa gång du startar upp bordssågen.

Bra specifikationer i övrigt

Är det "bara" säkerhetsaspekten som är värd att nämna? Inte alls - detta är en vass produkt, i dubbel bemärkelse, med flexibel skärhöjd, splitterfria snitt och integrerat bajonettlås mellan dammsugare och verktyg. Dessutom utlovas flexibel användning, med hela 80 mm såghöjd och rejäl arbetsyta som kan byggas ut på både längd och bredd.

Mer ingående fakta om produkten hittar du hos Festool

Tekniska data om produkten: 

Effekt (W) 2 200
Varvtal (varv/min) 1700-3500
Sågklingans Ø (mm) 254
Såghöjd 90°/45° (mm) 80/56
Lutning (°) -2/47
Bordets mått (mm) 720 x 850
Bordets höjd ihopfällt (mm) 385
Bordets höjd utfällt (mm) 900
Anslutning dammutsugs-Ø (mm) 27/36
Vikt (kg) 48