Frågor och svar

Här samlar vi frågor och svar kring Friedländers gata. Hittar du inte svaret på din fråga, tveka inte att kontakta oss!

Återbruk eller återvinning – vad är skillnaden?

Återbruk innebär att man använder en produkt eller material igen, istället för att kasta den eller återvinna den. Återvinning handlar om att bryta ned ett material och sen bygga upp det på nytt - Utifrån avfallstrappan är återbruk att föredra kontra återvinning då processen att återvinna kräver energi och därmed bidrar till ökade avfall.  Att återvinna är dock bättre än att enbart energiåtervinna.  

Genom återbruk kan branschen minska mängden avfall som produceras och spara på naturresurser, eftersom man inte behöver tillverka nya produkter eller material. Återbruk är en viktig del för att minska miljöpåverkan.

Varför vill Derome medverka i detta projekt?

Vi är alla en del av problemet, men också möjligheterna till ett ökat återbruk. Produktionen av byggmaterial står för en stor del av jordens utsläpp av växthusgaser, här måste vi alla samverka för att minska våra utsläpp, detta är det absolut största argumentet för att jobba mer fokuserat med återbruk. 

Vi ser samverkan som nyckeln och vi har tidigare arbetat med Göteborgs stad med bygget av förskolan hoppet där vi sänkte vår klimatpåverkan med 62 procent - vi lärde oss mycket och ser dessa innovationsprojekt som viktiga för att öka vår kunskap och ta med oss lärdomar in i vår produktion. 

Hur arbetar Derome med återbruk idag?

Återbruksfrågan är högt på dagordningen och har klättrat snabbt de senaste åren, men det behövs mer kunskap. Vi arbetar på flera plan: Både med vår resurseffektivitet där vi vill minimera vårt spill, men också genom att medverka i projekt som InFutureWood som undersöker hur vi kan bygga på ett sätt som gör det möjligt att återbruka i framtiden. Vi har också genomfört ett antal byggloppisar där överblivet byggmaterial säljs vidare och nyttjas i andra byggprojekt.

Vad kan byggbranschen göra för att öka graden av återbruk?

För att öka andelen av återbruk inom byggbranschen finns det flera åtgärder att ta till: 

  • Att planera för återbruk redan från början genom att välja material och produkter som är enkla att demontera och återanvända.
  • Demontera byggnader och infrastruktur på ett sätt där material och produkter kan återanvändas eller säljas vidare. Därför är det viktigt att identifiera och separera återanvändbara material och produkter under demonteringsprocessen.
  • Återanvända material och produkter från tidigare byggnader och projekt, till exempel genom att använda gamla byggmaterial i nya byggnader eller genom att sälja vidare begagnade produkter.
  • Samarbeta med andra företag, organisationer och myndigheter för att öka graden av återbruk. Till exempel genom att skänka byggmaterial till organisationer som arbetar med socialt ansvarstagande eller återvinning.
  • Det är också viktigt att öka medvetenheten om fördelarna med återbruk inom byggbranschen genom utbildning och information.

Hur gör jag för att följa det som händer i projektet?

Via denna sida kan du som är intresserad följa nyheter i projektet. Vi kommer löpande publicera filmer och annat innehåll som berättar hur projektet fortlöper.

Vilka är med i projektet?

Göteborgs Stad och stadsfastighetsförvaltningen ansvarar för projektet, Derome är totalentreprenör med RA-bygg som byggentreprenör och KAKA arkitekter som utformat den nya förskolan. Till detta kommer ett antal underentreprenörer. 

En viktig del av projektet handlar om att ”återbruka kostnadsneutralt”, vad innebär det? 

Det innebär att de ekonomiska faktorerna tas med i beräkningen och att återbruk i slutändan ska ligga på samma eller lägre nivå som att bygga nytt. Detta är en viktig aspekt när det gäller att utveckla ett ekonomiskt hållbart återbruk. 

Vad kommer återbrukas i detta projekt?

I dagsläget vet vi inte till hundra procent vilka delar som kommer att återbrukas. Det har gjorts en inventering, och bara genom att återbruka grunden görs en stor besparing av klimatpåverkan. Exempel på material som ska återbrukas är kabelstegar, innertak och stålstommen ska bli en pergola som löper på utsidan av huset. Under demonteringen kommer vissa beslut tas och det finns även tydliga byggregler att förhålla sig till. Visst material kan på ytan se ut att fungera fint, men lever inte upp till de krav som finns idag. Ett exempel är golvstående toaletter som är i bra skick, men där befintliga regler säger att förskolor ska bygga med vägghängda toaletter. 

Vad händer med det material som inte kan återbrukas i detta projekt? 

Tanken är att det material som inte kan återbrukas tas omhand för att användas på andra håll. Till exempel genom Göteborgs Stads egna återbrukscentraler.

Har du fler frågor?